DOKUMENT


information

Grönområden

Alla grönområden är gemensamma. En grönområdesplan, där området är uppdelat i 21 skötselområden, definierar miniminivån för skötseln av dessa. Se dokumentet GRÖNOMRÅDESPLAN ovan.

Sjön Näsnaren & Natura 2000

Sjön Näsnaren är inte bara en fin badsjö; den är också mycket rik på fisk och har ett omfattande fågelliv och ingår i Natura 2000. Vad det innebär går att läsa i dokumentet NÄSNAREN-HÅLVETTEN NATURA 2000 ovan.

Ytterligare några länkar om miljön (källa Länsstyrelsen):

Badplats

Inom området finns badplats med bryggor och flotte. Båtar bör inte köras vid badbryggorna.

Denna skötsel gör du själv vid badplatsen:

  • Hjälper till att hålla badplats och bryggor fria från skräp. Använd soptunnan vid bommen.
  • Plocka undan stolar och leksaker när du inte använder dem.
  • Tar bort det du lämnat på stranden när säsongen är slut

För badplatsens övriga skötsel ansvarar en grupp per säsong enligt ett rullande schema. Gruppindelningen är samma som för kräftfisket, se nedan.

Skötsel av badplatsen

Gruppen med ansvar aktuellt år upprättar själva ett arbetsschema för perioden 1 maj – 30 september. Hämtar nycklar och etiketter för uppmärkning av latrintunnor från grupp som hade ansvaret föregående år. Ansvaret innebär bl.a.

  • Att vägen från bommen till badet ska underhållas
  • Att bryggor, omklädningsrum och dass ska hållas rena, toapapper skall finnas osv
  • Att latrintunnorna ska bytas vid behov och ställas utanför bommen i tid för hämtning
Bastu

Bokning av föreningens gemensamma bastu kan göras här Nästorps Samfällighetsförening (extern länk till BokaMera). Inloggning sker med din, hos föreningen registrerade, mailadress. Lösenord väljer du sedan själv. I bokningsbekräftelsen står koden till nyckelboxen där du hämtar och lämnar din nyckel. För frågor använd kontaktformuläret under "Kontakta oss" på bokningssidan.

Båtplatser
Intill badplatsen finns två bryggor där båtarna ska förtöjas. I undantagsfall, exempelvis vid risk för höststormar, får båtar läggas till på annan plats. För att alla båtar och bryggor i hamnen ska må bra finns några regler:
  • Båten ska vara förtöjd med fjäder i fören.
  • Varje båtplatsinnehavare har ansvar för att dennes bojsten ligger på sin plats.
  • Det ska vara en boj för varje båt.
  • Bojen ska ligga en bit ut från aktern och aktertampen ska vara ordentligt sträckt. Det ska inte vara någon risk att fören stöter i bryggan även om det blåser hårt.
  • Använd fendrar om båtarna ligger tätt.
  • Alla egna förtöjningsbeslag, boj och linor plockas bort från båtplatser efter att båten har tagits upp efter säsongen.
  • Ni som har kanoter på stockarna närmast sjön bör flytta dem till den övre uppläggningsplatsen som är avsedd för kanoter. Detta för att frigöra plats för vinterförvaring för de större och tyngre båtarna på den nedre ”parkeringen”.

Om du har några frågor så kontakta någon i bryggruppen angående båtplatserna.

Varje hushåll har mottagit en nyckel som går både till bommen vid vändplatsen/badplatsen och till båtsläpet vid servicehuset. Det är upp till varje husägare att föra denna vidare vid försäljning. Kontakta styrelsen om du har frågor angående nycklar.

Flottar/förtöjningsplats

Du som önskar en förtöjningsplats för flotte måste först kontakta styrelsen@nastorp.se då vi använder oss av ett kösystem. 

Alla som har flotte förtöjd i Nästorp måste inneha en överenskommelse från styrelsen om förtöjning. Överenskommelsen gäller för en säsong och skall förnyas varje år. Styrelsen kontaktar flottägare gällande regler för vinterförvaring samt kontroll av behov av plats inför nästa säsong. Platserna har inte någon koppling till bryggsamfällighetsanläggningen, varför Samfälligheten inte har skyldigheter vad avser dessa platser.

Fiske/Fiskekort i Näsnaren

För boende i Nästorps samfällighetsförening gäller fritt fiske inom föreningens vatten (se karta ovan). Fiske från badbryggorna är ej tillåtet. För att få lov att fiska i resten av sjön Näsaren krävs fiskekort. Mer information om fiskekortet sök efter "Fiskekort Näsnaren" på Facebook eller besök Jönåkers Häraldsallmännings hemsida. Fiskekortet gäller inte kräftfiske.

Kräftfiske

Kräftfiske i föreningens vatten sker under 3 helger i augusti. Föreningens medlemmar är indelade i 3 grupper och grupperna fiskar varsin helg enligt ett rullande schema. Varje grupp bör utse en kontaktperson som är ansvarig för koordinering, betalning och återrapportering av fångst för respektive grupp. Mer information om kräftfisket hittar du i dokumentet ovan.

Grupp 1

  • Näckrossvängen 2
  • Gullvivestigen 2-10
  • Liljekonvaljstigen 1-6
  • Vitsippestigen 1-9

Grupp 3

  • Näckrossvängen 4-22
  • Violstigen 1-4

Grupp 2

  • Liljekonvaljstigen 7-24
  • Skogsklockestigen 1-6
Vattenskidåkning

Vattenskidåkning får ske från östra båtbryggan om utrymme finns.

Fotbollsplan

Centralt inom området finns både en fotbollsplan och en öppen plats för fester.

Frisbeegolfbana

Banan ligger i dungen mellan fotbollsplanen och pumphuset. På gaveln till pumphuset finns en brevlåda uppsatt med 4 st. frisbees för utlåning (sommartid).

Boulebana

Precis när man kommer in i området ligger en boulebana på midsommarängen, till banan finns bouleklot och kratta.

Vägar

Vägen till området (ca 2 km) och alla vägar inom området är gemensamma och underhålls av vår egen samfällighetsförening.

Ägarbyte

Kontakta styrelsen för att meddela ägarbyte.

Adressförändring

Kontakta styrelsen om du byter adress eller kontaktuppgifter.

Postlådor

Postlådor kan sättas upp på en ställning vid infarten till området.

Adressen till området är:

Nästorps Fritidsområde
<Gatuadress>
641 92 Katrineholm